Rob & de Top 2000 op Radio 2

Rob Stenders over de TOP 2000

In de aanloop naar de Top 2000 stelde de Telegraaf me een aantal vragen. Geen idee wat ze gaan publiceren, maar dit is wat ik geantwoord heb.

Wat zijn jouw favoriete nummers en bands aller tijden? En waarom?

De richting van de Top 2000 is moderner geworden, dat is een natuurlijk proces, niks mis mee. Ik zou het wel leuk vinden om muziek een beetje te laten rijpen voordat we het allemaal in de bovenste 250 schieten. Over een jaartje of twee zie je al iets van de contouren van de eeuwigheidswaarde van een hit van nu. Want zo zie ik de Top 2000. Ik hoop enorm dat in die modernisering de absolute roots van de popmuziek niet teveel gaat sneuvelen.

Mijn absolute favorieten liggen zo rond mijn jaar 0. De bak meest gedraaide artiesten in mijn leven:

Beatles, Stones, Sly & the Family Stone, Stevie Wonder, Led Zeppelin, Golden Earring, Chuck Berry, The Band, Crosby Stills Nash & vooral Young, Otis Redding, Janis Joplin, Marvin Gaye, David Bowie, Small Faces, Rod Stewart, Patti Smith, James Brown, Bruce Springsteen, Steve Miller Band, Little Richard, Steely Dan, Blondie, Earth & Fire, Bob Dylan, The Who, Kate Bush, Beach Boys, Tom Petty, Bonnie Raitt, Bob Seger, Kinks, Fleetwood Mac, Marvin Gaye, Bob Marley, de rockende Elvis, Doors, Creedence Clearwater Revival, Al Green, Talking Heads, Joni Mitchell, Pink Floyd, Velvet Underground, Shocking Blue, Van Morrison en Aretha Franklin. Het is een uiterst politiek correct rijtje maar het is ook echt choice of the heart. Ik heb er speciaal een radiozender voor opgezet (KX Classics) die bij mij op zolder staat zodat ik het altijd en overal kan luisteren.

Uit mijn officiële jeugd is de zondigste band the Sweet, die hebben op zijn minst met Ballroom blitz aan hun reputatie hebben gewerkt.

Uit de latere jaren  is vooral Prince eenzaam favoriet. Andere blijvers: Lenny Kravitz, Portishead, Nirvana (die hadden we serieus echt heel erg hard nodig), Beck, Prodigy, Missy Elliott, Black Crowes, Beastie Boys, LL Cool J, Cure, Joe Jackson, de Dijk, Erykah Badu, Extince, Fatboy Slim, Massive Attack, Oasis, Peppers, de eerste Alanis, Snoop Dogg, Urban Dance squad, World Party, Anouk (toen iedereen haar al heel goed vond begon ik er een beetje achter aan te sukkelen).

Uit de laatste 15 jaar zijn het meer losse nummers geworden in plaats van hele albums. Paar uitzonderingen zijn de eerste twee van Amy Winehouse, Black Keys, eerste Franz Ferdinand, Foo Fighters, Jeugd van Tegenwoordig, (heel leuk en één van de meest originele dingen die ik ooit uit Nederland heb horen komen), Kings of Leon, White Stripes, Pharrell Williams, Florence + the Machine, Mattanja Joy Bradley en ik heb een ongelooflijk zwak voor veel singles van Opposites, Sef, Jebroer, Major Lazor en Mr Probz. 

Ik treur om het feit dat ik geheel mijn oor verloren heb voor grote favorieten als Coldplay, Adele, John Mayor en de allerleukste Ed Sheeran. Wat een leuke gast en wat in potentie toch geweldige muziek maar ik kan alleen 'Sing' onthouden, Helemaal geen straf om af en toe op de radio te draaien, want prima muziek maar ik neem ze niet mee naar 'huis'. 

Uit de sector nu onthoud ik vooral muziek waar veel 'leven' in zit. Om dan toch maar modern te eindigen, recente favorieten : Zimma Frame - Show 'n prove en leukste nummer 2015 S.O.B. van Nathaniel Rateliff.

Aan welk liedje heb je zelf een mooie herinnering en wat is die herinnering (als je die wil delen natuurlijk)?

Let love rule - Lenny Kravitz.

Ik kreeg van een gehaaide plugger van Virgin records een album van ene Lenny Kravitz. Hij deed dat heel slim. Hij zei er bij: Stenders dit ga jij fantastisch vinden, die gast heeft namelijk gewoon jouw platen kast en dat kun je horen ook. Het triggerde mij om direct te luisteren en zijn woorden klopte 100%.

Ik ben het enorm gaan draaien bij Stenders en van Inkel en overal waar ik kwam geprobeerd het aan te smeren. Met best leuk resultaat. Nederland was het eerste land waar hij zeer veel succes had. De rest van de wereld volgde later. Mijn ijdele ik denkt daar nog steeds een bescheiden bijdrage aan geleverd te hebben. Het maakte me vooral trots bij zijn concert in Paradiso, dat was echt een zegetocht. Iedereen stond Let love rule tweestemmig en een kwartier lang a capella mee te zingen. Je zag dat Kravitz alles inhaleerde. 

De briljante plugger kwam uiterst gelukkig naar me toe, zijn list was meer dan geslaagd. Hij zei: 'Kom op Stenders, ik ga je even aan 'm voorstellen'. Dat wilde ik niet, te ongemakkelijk en te 'groupie'. Na een geweldige avond kwam ik thuis en er stond een bericht op mijn antwoordapparaat (ja daar moest je toen nog voor thuis komen). Ik luister het af, staat daar gewoon fucking Lenny Kravitz op die me bedankt voor alles en me alvast een mooie verjaardag wenst...Mijn ijdele ik ging zeer vol over de bol geaaid slapen. 

Wat maakt voor jou de Top 2000 zo bijzonder? Waar kijk je het meest naar uit?

De Top 2000 is bijzonder omdat het echt een representatief beeld geeft van de smaak van Nederland. Dat is gewoon mooi studievoer voor een radioman. Op de radio geniet ik er van omdat alle stijlen door elkaar heen gaan en zo consumeer ik muziek zelf ook het liefste. Van Jacques Brel naar the Prodigy, dat kan in vijf minuten. Dat is echt uniek op de radio.

Hoe ga jij jouw uren in de Top 2000 naar jouw hand zetten? Wat doe jij anders dan de andere tien dj’s?

Haha Ik heb nu nog het voornemen om het zo ego-loos mogelijk te maken. Ik heb één keer eerder de prachtige Top 2000 mogen presenteren en deelde hier of daar wel wat plaagstootjes uit. Na een dagje of wat door diverse mensen ontvriend te zijn, belde Frits Spits mij en die had veel te redelijke woorden. Rob, je moet je kritische noot nooit verliezen, dat is mooi aan je, het is oprecht, maar doe het één keer per jaar niet, bij de Top 2000. 

Dat is namelijk echt de soundtrack van de luisteraars hun leven en wie ben jij om te zeggen dat hun leven niet deugd. Ik vond (helaas) dat hij zo gelijk had. Ik zal er aan proberen te denken als ik De Waarheid van Marco Borsato toevallig in mijn uren heb. Dat ik mijn waarheid maar even voor me hou ;)

Luisteren, en hoe, wat, wanneer enz. Check de het hier op de website van NPO Radio 2.